Back to Top

Delta 14 Lilaca en de dood

winkelwagen

 

DELTA 14: LILACA EN DE DOOD
Auteur: P. Knopper
Rucphen, Stichting Elektoor, 2009
66 bladzijden, A5 formaat
Prijs: € 10,95 (exclusief verzendkosten)

 

Wat is er te ontdekken als iemand aan kanker lijdt en vrijwel zeker dood zal gaan? Welke rol kan deze ziekte spelen voor de omstanders en hoe kunnen zij ontdekken wat er aan het licht komt over hun eigen toestand en houding daarbij.

 

Aan de hand van vele praktische zaken rondom zo’n kankerpatiënt blijkt hoe de medici dit alles benaderen, hoe het lila hierin opereert en hoe de verzorgers reageren. Vele vragen die rijzen omtrent zo’n situatie worden behandeld en er wordt verteld wat de antwoorden zouden kunnen zijn gezien vanuit de lilaca. Een heel leesbaar boekje dat soms ontroert maar ook een heel andere kijk levert op het probleem van ziekte en dood.

 

Kafttekst
In deze monografie wordt op een duidelijke wijze een lilaïsche blik geworpen op een onderwerp wat meestal als zwaar en serieus wordt beschouwd: de dood. Aan de hand van gebeurtenissen uit de praktijk, waarbij uiteindelijk iemand die lijdt aan kanker dood gaat, wordt een scala aan vragen en antwoorden over dit thema geëtaleerd.
De auteur is zelf betrokken bij dit proces en weet op een boeiende en gepaste wijze een toon te vinden, waardoor deze monografie geen afstandelijk, wetenschappelijke verhandeling wordt, maar aan de andere kant ook geen melodramatische geschiedenis. Vele vragen die bij veel mensen zullen leven aangaande leven en dood komen aan bod. Sommige vragen worden beantwoord. Niet op een psychologische manier, maar op een beginnende lilaïsche wijze. Op vele vragen moet de auteur aan de andere kant het antwoord schuldig blijven, alhoewel er vele duidingen zijn in welke richting het antwoord gezocht moet worden.

 

Het bijzondere van deze monografie is het feit dat het verhaalt over een proces wat leidt tot de dood waar het lila vanaf een pril begin bij betrokken is geweest. Het is evident dat van het lila hierbij een grote invloed is uitgegaan. En duidelijk is ook, dat die reikwijdte van die invloed wordt bepaald door de houding en de wil van de mens die er bij betrokken is. Ook wordt inzichtelijk beschreven hoezeer de mens onderhevig is aan allerlei krachten in zichzelf en zijn omgeving. De gerichtheid in een ziekenhuis of verpleeghuis op ziekten en de dood helpen de mensen meestal niet om gericht te zijn op de mogelijkheid om beter te worden. De sterke kant van deze monografie is, dat er aan de hand van praktijkvoorbeelden een tipje van de sluier wordt opgelicht over hoe het zit met kwesties als dood, doodgaan, de invloed van jezelf, de keuzes die mensen hierin kunnen maken en zo meer.

 

Deze monografie draagt een schat van mogelijkheden in zich, die nog niet zijn onderzocht. Alleen daarom al is het een boeiende publicatie voor degenen die geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden van een leven met het lila.

 

 

error: